6 סיבות מדוע מוזיקה סימפונית היא אידיאלית לילדים
מכל הז’אנרים של המוזיקה, על פי מומחים, מוזיקה סימפונית יש לה היתרונות רבים עבור הילדים. מוזיקה סימפונית יכולה לעשות הבדל גדול באופן שבו הילד מתפתח. הקצב של הלב המשתנה בין 60 ל-80 פעימות לדקה, האופן והתדירות שבה חוזרים על צלילים מסוימים או רצפי סאונד מסוימים הופכים את סגנון המוזיקה הזה לכזה שמרגיע את פעימות הלב (שאצל ילדים פועם 100 פעמים בדקה), אבל אשר גם עוזר להם לקבל חשיבה מרחבית וזמנית טובה יותר.
לפי מחקרים, מוזיקה לסימפונית יש אפקט טוב יותר אפילו מאשר שירים לילדים כי יצירות מסוימות של מוצרט ובאך, בעלות רמה גבוהה של מחזוריות ארוכת טווח (10 עד 60 שניות), משפיעות לטובה על הבריאות, הרגשות והנפש של ילדים.
היתרונות של מוזיקה סימפונית לילדים
ילדים צריכים להיחשף למוזיקה סימפונית מגיל צעיר או אפילו במהלך ההיריון, כי גם האם לעתיד יכולה ליהנות מיתרונותיה. בהאזנה למוזיקה סימפונית האישה ההרה נרגעת, והרוגע ותחושת הרווחה מועברים לילד. אם תרגול זה יימשך לאחר הלידה, היתרונות יגדלו.
1. מוזיקה סימפונית מפחיתה חרדה וגורמת לרווחה
האזנה למוזיקה סימפונית מורידה את לחץ הדם, מרגיעה חרדה ומרגיעה ילדים, כמו שירים לפעוטות ובכך מסייעת לשיפור התקשורת והמיומנויות החברתיות.
2. מוזיקה סימפונית מפחיתה את המתח
לרוב הילדים יש ימים עמוסים מאוד, ורמת הלחץ שהם נחשפים אליו גבוהה למדי עבורם. האזנה למוזיקה סימפונית עוזרת להם להוריד את רמות הקורטיזול שלהם ולתת לעצמם “להתנדנד” על ידי קולות וכלי נגינה מתנגנים.
3. מוזיקה סימפונית עוזרת לילד להירדם קל יותר
הדפוסים הקצביים של יצירות מסוימות של מוזיקה זאת, יחד עם מצב הרפיה, משמעותם שינה ארוכה ואיכותית יותר. נסו להשמיע לפני שינה במקום שירי לילה טוב רגילים ותבינו כמה זה עוזר.
4. מוזיקה סימפונית משפרת מיומנויות למידה
בזמן האזנה למוזיקה זאת, המוח נרגע ואז יכול ליצור קשרים עצביים נוספים, לשפר את הריכוז ולשפר את הזיכרון. ההשפעה על מיומנויות הלמידה דומה לזו של תרגילים שילד לומד לנגן בכלי: היא מטפחת התמדה ומשמעת, מעודדת חשיבה לוגית, עוזרת לו להקל על חישובים, אך גם לעבד טוב יותר דיבור וללמוד שפות זרות בקלות רבה יותר.
5. מוזיקה סימפונית מפתחת רגשות
ילדים שמאזינים למוזיקה סימפונית מפתחים רגישות גדולה יותר טוב יותר מאשר שירים שקטים לילדים. זה מאפשר להם לזהות במהירות מצבי רוח שונים ולנהל טוב יותר את מערכות היחסים החברתיות שלהם.
6. מוזיקה סימפונית ממריצה יצירתיות
כמו כל הדיסציפלינות האמנותיות, מוזיקה זאת מקדמת את פעילות ההמיספרה הימנית של המוח ובכך מעוררת יצירתיות ודמיון.
לאיזו סוג של מוזיקה תינוקות צריכים להאזין?
נשאלת השאלה: איך לבחור מוזיקה סימפונית מתאימה לילד שלך? בחירת מוזיקה סימפונית לילדים היא אתגר, שכן יש אינספור יצירות. למרות שיש הרבה מחקרים על היתרונות של מוזיקה, ההשפעות שיש לה על הגוף והנפש הן עדיין בגדר תעלומה. רבים התגלו, אך נותרו למצוא עוד.
אין ספק שמוזיקה סימפונית וצלילים רכים שנשמעים כמו שירי ערש. עבור תינוקות, הינה כמה קונצרטים מומלצות עבור הקצב הרגוע והעדין שלהן אבל ילדים יכולים גם להאזין לקומפוזיציות קלאסיות כשהם משחקים או מציירים, לא רק כשהם שקטים או צריכים להירדם. הינה כמה דוגמאות:
• אדג’יו בסול מינור – טומאסו אלבינוני
• שיר ערש – יוהנס ברהמס
• לאליס וסונטת הירח – לודוויג ואן בטהובן
• סונטה לשני פסנתרים בדי מז’ור וקונצ’רטו לפסנתר מס’. 23 – וולפגנג אמדאוס מוצרט
• אביב – אנטוניו ויוואלד
• ריקודים הונגריים – יוהנס ברהמס
• סונטה מס. 12 בפה מז’ור – וולפגנג אמדאוס מוצרט
• קונצרטים של ברנדנבורג – יוהאן סבסטיאן באך.
מאת: נטשה קירילנקו – מורה למוזיקה ואמא ל-2 שאוהבים שירי ילדים