מה יהיה עתיד המוזיקה?
כמו כל דבר בחיים גם מוזיקה מתקדמת ומשתנה כל הזמן אבל קשה לחזות איך ישמעו שירי ילדים בעוד 50 או 100 שנה. הבן אדם פרהיסטורי שיודע לנגן בחליל אינו יכול להעלות על הדעת את הופעת הליירה היוונית-רומית או את מקהלות הכנסייה. אמדאוס מוצרט, שניגן בכינור ובפסנתר בסביבות 1786, למשל החתונה של פיגארו בקונצרטים סימפוניים מול אליטות אצילות ומלכות, לא יכול היה לדמיין שבשנת 1973, למשל, ינגן זמר רוקנ’רול בשם אלביס פרסלי. חשדנות בגיטרה ובמיקרופון, רוקדת אנרגטית מול אלפי אנשים מכל תחומי החיים.
אפילו מעריצי אלביס פריסלי משנות ה-60 וה-70 לא יכלו לדמיין שתת-ז’אנרים כמו פאנק, היפ-הופ, טראפ או הווי מטאל יהיו אופנתיים אחרי שנות ה-90.
האם בעתיד הרובוטים ייצרו שירי ילדים?
למרות שהאבולוציה אינה מובטחת, אנשים מדור לדור רוצים להאזין לשירים אקספרסיביים יותר, רוקדים יותר ורועשים יותר. מבקרים רבים מתלוננים שהמוזיקה המודרנית קפאה במונחים של יצירתיות.
מומחים מעריכים שבעתיד בינה מלאכותית תלחין שירים. אינטליגנציה מלאכותית עצומה יכולה לא רק לשחזר ולהשמיע את השירים האהובים על אנשים לשלמות, אלא היא יכולה ליצור כלים וז’אנרים חדשים שהמוח האנושי לא יכול היה להגות. עם זאת, קשה להעריך מתי שיר שהולחן על ידי רובוט יוכל להתעלות ברגישות, שיר אהבה שהלחין אמן מאוהב ומושר עם הרבה תשוקה בגיטרה, המוקדש לאהובתו. בסופו של דבר, רובוטים של בינה מלאכותית לא יוכלו לחוש רגשות אלא אם כן הם מתוכנתים על ידי בני אדם לעשות זאת.
האם נהנה באותה מידה ממוזיקה בעתיד? האם נחשוב על מלחינים גדולים בעוד כמה שנים? או שיופיעו מלחינים מפורסמים אחרים? הוואלס המפורסם “האם הדנובה הכחולה תשמח את נשמותיהם של אנשי העתיד? שאלות אלו מטרידות חלק מאיתנו.
נראה שאותם שירי ילדים של היום ימשיכו להיות אהובים הרבה שנים
בדרך כלל, שירים טובים לא ייעלמו. סגנונות חדשים עשויים להופיע, אבל הישנים יישארו. מוזיקאים מפורסמים בכל הזמנים גם יזכירו לאנשים את העתיד מה המשמעות של מוזיקה באמת. אנחנו לא חושבים שהמוזיקה תשתנה, “איך מוזיקה יכולה להשתנות? ובכן, אם היינו יודעים, היינו עושים זאת.
זמרים רבים מוציאים שירים חדשים. מה אם יום אחד אף זמר לא שר?אנשים היו מאזינים לאותם שירים ומשתעממים. אז, במובן מסוים, המוזיקה הולכת להיעלם. אבל מה אם זה לא יקרה? האם ניתן לדעת מה יקרה בעתיד? אולי שירי ערש לילדים יישארו אותו דבר כמו היום…
אולי תוכל להאזין למוזיקה בכל מקום, ברחוב, בחנויות, ובבית….
אולי כל אחד יצור את סגנון המוזיקה שלו.
בכל מקרה, המוזיקה תלבש צורה אחרת. אולי צורת התו המוזיקלי תאבד מערכה.
מאת: נטשה קירילנקו – מורה למוזיקה ואמא ל-2 שאוהבים שירי ילדים